SaferPass Blog

Saferpass Security Checklist – Heslá a Siete

V SaferPasse sme oddaní zvyšovaniu povedomia o digitálnych nástrahách a bezpečnostných opatreniach, ktoré máme všetci k dispozícii pre ochranu voči nim. Preto sme pripravili zoznam bezpečnostných úkonov, ktorý si môže každý z vás prejsť a postupne odškrtať všetko čo už používa a implementovať zbytok. Tentokrát sa budeme venovať najmä heslám a sieťam, takže ak máte pocit, že v týchto oblastiach máte nedostatky a radi sa dozviete niečo nové, čítajte ďalej.

Zoznam bezpečnostných opatrení – Heslá a prihlasovanie

Heslá sú absolútnym základom bezpečnosti vašich účtov a dát, bez nich by útočníci nemali prakticky žiadnu námahu s infiltrovaním akéhokoľvek systému, preto treba so zvýšenou bezpečnosťou začať práve tu:

  • Používajte dvojfázové overovanie vždy keď to bude možné. Nie všetky služby túto možnosť ponúkajú, ale z tých väčších je to napríklad Google, Facebook, Dropbox.

  • Používajte manažér hesiel namiesto recyklovania toho istého hesla pre všetky účty.

  • Ak ste ten typ, ktorý pravidelné skúša nové služby a aplikácie, tak máte pravdepodobne po internete vytvorené veľké množstvo účtov. Tie, ktoré nepoužívate, zrušte alebo vymažte. Týmto spôsobom odstránite riziko úniku vašich údajov pre prípad, že by daná spoločnosť bola cieľom digitálnych útočníkov. Taktiež prejdite vaše sociálne siete a všetky prístupy a povolenia, ktoré ste rozličným stranám prostredníctvom nich poskytli.

  • V prípade bezpečnostných otázok pre overenie alebo obnovenie hesla používajte nezmyselné, nič nehovoriace odpovede, ktoré nie je možné uhádnuť, ani keď vás dotyčná osoba pozná.

Zoznam bezpečnostných opatrení – Siete

Teraz, keď už máte zvládnuté úkony a tipy pre heslá, pozrime sa na bezpečnosť vašej siete:

  • Aktualizujte pravidelne všetok softvér – nie je to len o nových funkciách, ale najmä o zaplátaní bezpečnostných medzier.

  • Zmeňte základné nastavenie vášho routeru, počiatočné prihlasovacie údaje k vašej wifi sieti sú verejná informácia, úplne jednoducho vyhľadateľná na internete, takže bez tohto opatrenia ste skutočne jednoduchým cieľom.

  • Zabráňte stiahnutému softvéru v automatickej inštalácii – na Windowsoch stačí spustiť bezplatný softvér Disable Autorun, na Macoch môžete nastaviť tzv. Gatekeeper v bezpečnostných nastaveniach systému.

  • Nastavte prístupy a povolenia špecificky pre určité priečinky. V prípade, že zdieľate počítač s ďalšími ľudmi v domácnosti, je toto kritický krok. Ak chcete bezpečnosť vašich dát zabezpečiť ešte viac, použite TrueCrypt na zašifrovanie zvolených priečinkov.

Odškrtanie každej jednej položky na vyššie uvedených zoznamoch vám síce nezaručí 100%-nú bezpečnosť, ale rozhodne odradí značné množstvo potenciálnych útočníkov a v ideálnom prípade dopraje vám kľudnejší spánok. V prípade, že sme zabudli na niečo dôležité, budeme radi, ak sa o vaše vlastné tipy podelíte v komentároch.

Screen Shot 2016-05-18 at 12.37.42

SaferPass Business is also available
on other platforms

Stay up-to-date on the new platforms

SaferPass is not providing any new premium subscriptions,
if you need any further assistance please reach out to support@saferpass.com

Buy SaferPass Personal

Teams plan is coming soon

Type in your email and we will notify you when Teams plan is available.

Business plan is coming soon

Type in your email and we will notify you when Business plan is available.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

We’d love to hear from you

SaferPass is also available
on other platforms

Stay up-to-date on the new platforms