SaferPass Blog

SaferPass Lexikón bezpečnosti: 4 dôvody pre VPN

V rámci postupne rozrastajúcej sa rubriky Lexikón bezpečnosti, prinášame tento týždeň článok na tému VPN alebo Virtual Private Network, čiže virtuálna súkromná sieť. Tento termín je používaný v digitálnom priestore a označuje technológiu, ktorá umožňuje bezpečnejšie pripojenie a narábanie s internetom. My sa pozrieme na výhody používania VPNky a prezradíme vám aspoň 4 dôvody prečo by ste mohli chcieť VPN spojenie vyskúšať aj vy.

Používanie VPNky je v podstate veľmi priamočiare a jednoduché, existuje niekoľko druhov metód a postupov:

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) – toto je najmenej bezpečná VPN metóda, ale stále bezpečnejšia ako žiadna a skvelý vstupný bod pre tých, ktorí s VPNkami nemajú vôbec žiadne skúsenosti. Tento protokol je náchylný k problémom so spojením, ale na druhú stranu, podporuje ho takmer každý operačný systém, vrátane Windows, Mac OS a dokonca aj operačné systémy pre mobilné zariadenia.

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) a Internet Protocol Security (IPsec) – tieto sú bezpečnejšie než PPTP a takmer rovnako podporované operačnými systémami, avšak nastaviť ich je rozhodne komplikovanejšie. Problémy so spojením ako v prípade PPTP, sa môžu objaviť aj v prípade týchto dvoch bezpečnejších protokolov.

Secure Sockets Layer (SSL) – keď sa prihlasujete do vášho internet bankingu alebo podobných aplikácii, používate SSL VPNku, bez toho aby ste o tom vedeli, pretože v tomto prípade VPNka beží priamo v prehliadači a na zariadení nie je potrebné inštalovať žiaden dodatočný VPN softvér. Vďaka tomu je tento druh VPNky veľmi jednoduchý na používanie a taktiež spoľahlivejší ako predošlé.

Teraz keď už vieme aké druhy VPNiek existujú, pozrime sa na samotné dôvody prečo ich používať:

1. Bezpečné pripojenie

Základným účelom VPNky je umožniť bezpečné pripojenie na určitú sieť prostredníctvom internetu. Väčšina spoločností ich používa, aby ich zamestnanci mohli pristupovať k firemným dokumentom, aplikáciam, tlačiarňam a ďalším zdrojom, bez ohrozenia vnútro-sieťovej bezpečnosti. Pre bežného používateľa je možné nastaviť VPNku tak, aby sa mohol bezpečne pripájať na svoju domácu sieť a pristupovať k súborom keď je napríklad na cestách.

2. Prepojenie viacerých sietí

VPNka sa dokonale hodí na bezpečné prepojenie niekoľkých sietí navzájom. Malé aj veľké spoločnosti využívajú VPNky na zdieľanie serverov a iných sieťových zdrojov medzi svojimi kanceláriami po svete. Aj keď nevlastníte miliardový konglomerát, môžete vďaka VPNke spojiť niekoľko domácich sietí pre osobné využitie.

3. Súkromné surfovanie

Ak si robíte starosti a vážite si svoje online súkromie, pripojenie sa prostredníctvom zašifrovanej VPNky na verejnú alebo nedôveryhodnú sieť(napr. Verejný Wi-Fi hotspot v reštaurácii) je rozumné a bezpečné riešenie. VPNka šifruje celú vašu internetovú aktivitu a pomáha odrádzať ľudí, ktorí by vám do nej chceli pchať nos a odchytávať heslá alebo iné informácie.

4. „Toto video nie je dostupné vo vašom regióne“

Ak ste už videli niekedy na internete túto známu hlášku, viete určite o čo ide – obsah na internete, obmedzený pre určité geografické regióny. Toto môžu byť videá, služby a pod. a VPNka je jeden z najjednoduchších spôsobov ako tieto obmedzenia obísť. Perfektné pre novinárov pracujúcich voči cenzúre, ale aj pre bežných používateľov snažiacich sa dostať k svojim obľúbeným seriálom.

Ako teda VPNku reálne nastaviť a začať používať? Najjednoduchší spôsob je využiť akúkoľvek z desiatok VPN služieb dostupných online, ako priame riešenie v prehliadači. Toto vám umožňuje surfovať anonymne a bezpečne po internete, avšak pre použitie VPNky na pripojenie sa k domácej sieti na diaľku, prípadne pripojenie sa na firemnú sieť, je potrebné zložitejšie nastavovanie. Odporúčame pozrieť základné nastavenie pre Windows 8, pre angličtinárov máme aj krátke, ale výstižné video na tematiku digitálnej bezpečnosti, anonymity a používania VPNky a ďalších nástrojov pre bezpečné používanie internetu. Ak máte k téme VPN vlastné tipy a triky, neváhajte sa one podeliť v komentároch.

Screen Shot 2016-05-18 at 12.37.42

SaferPass Business is also available
on other platforms

Stay up-to-date on the new platforms

SaferPass is not providing any new premium subscriptions,
if you need any further assistance please reach out to support@saferpass.com

Buy SaferPass Personal

Teams plan is coming soon

Type in your email and we will notify you when Teams plan is available.

Business plan is coming soon

Type in your email and we will notify you when Business plan is available.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

We’d love to hear from you

SaferPass is also available
on other platforms

Stay up-to-date on the new platforms